Kako do bralcev, ki sami ne morejo do knjižnice? - Lujić, Dragana (Knjižnica, 2002)
Prispevek se ukvarja s poskusi približevanja knjižnične dejavnosti posameznikom in skupinam uporabnikov, ki jim je iz kakršnega koli razloga oteženo ali celo onemogočeno samostojno obiskovanje knjižnice. Osnovna človekova pravica, pravica dostopa do kulturnih dobrin, znanja, izobraževanja in informacij se uresničuje tudi skozi delo splošne knjižnice. Splošna knjižnica lahko v veliki meri pripomore k uresničevanju temeljnih človekovih pravic, s tem pa pripomore k dvigu kakovosti in kulture bivanja v nekem družbenem okolju. V prispevku so prikazane naslednje oblike knjižnične dejavnosti Mariborske knjižnice na tem področju: knjižnica na daljavo - izposoja na domu, izposoja v bolnišnico, postajališče bibliobusa za uporabnike s posebnimi potrebami, premične zbirke v ustanovah, kjer je uporabnikom zaradi starosti oz. bolezni otežen ali celo onemogočen dostop do knjižničnega gradiva in informacij.
Keywords: splošne knjižnice; uporabniki s posebnimi potrebami; Mariborska knjižnica