Vpliv turizma na značilnosti cestnega prometa v Koprskem primorju - Cigale, Dejan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2013)
Koprsko primorje je najbolj obiskano turistično območje v Sloveniji. Velik turistični obisk vpliva tudi na značilnosti prometa na tem območju. Analiza podatkov o dnevnem številu vozil za števna mesta prometa na tem območju je pokazala, da so spremembe v obsegu prometa v veliki meri povezane z razpoložljivostjo prostega časa in vremenom. Kljub temu so glede intenzivnosti in opaznosti tovrstnih vplivov znotraj območja precejšnje razlike, saj se na njem prepletajo vplivi turizma, drugih gospodarskih dejavnosti in lokalnega prebivalstva.
Keywords: cestni promet; družbena geografija; human geography; Slovenian Istria; slovenska Istra; slovensko primorje; tourism; turizem