Ustavnopravna vprašanja kontrole cen naftnih derivatov - Zagorc, Saša (Anali PAZU HD, 2016)
Zaradi relativno opaznega dviga in nihanja cen nafte in plina v zadnjih letih je povečan tudi interes javnosti in politike do preskrbe s pogonskimi gorivi, saj vpliva tako na ravnanje potrošnikov kot na delovanje nacionalnih gospodarstev. V vrsti držav je cena pogonskih goriv za končne uporabnike prepuščena ravnanju deležnikov na trgu. Vendar se zdi, da tudi v državah, kjer spremembe cen niso povezane s konkurenčnostjo, širša javnost in s tem politika na splošno zavračata spremenljivost cen pogonskih goriv, kar je v nasprotju s splošno politiko regulatorjev konkurence, da avtoritativno vmešavanje v postopke določanja cen v večini primerov ni potrebno. Slovenija je ena tistih držav, ki je uveljavila sistem kontrole cen pogonskih goriv navkljub načelni naklonjenosti svobodni gospodarski pobudi. Pri tem avtorja zanima, kakšen je, glede na veljavno zakonodajo in sodno prakso Evropskega sodišča za človekove pravice in Ustavnega sodišča Republike Slovenije, pravilen metodološki pristop k ocenjevanju ustavnosti in zakonitosti vladnih predpisov o oblikovanju cen naftnih derivatov. Avtor namerava proučiti tudi, ali so izvršilni organi pri sprejemanju predpisov zadostili načelu zakonitosti in načelu predvidljivosti predpisov ter izpolnili dolžnost preveritve, če obstajajo milejši ukrepi, kot so trenutno v veljavi v zvezi s cenami naftnih derivatov.
Keywords: constitutionality; ustavnost; price control; kontrola cen; naftni derivati; petroleum products; proportionality; sorazmernost; enterpreneurship; podjetništvo; pravna ureditev