Določanje najugodnejše geometrije okolčja pri rekonstrukciji zlomov stegneničnega vratu - Kocjančič, Boštjan (Medicinski razgledi, 2002)
Za oceno biomehanskega statusa kolka po vstavitvi kolčne endoproteze se v klinični praksi uporablja tudi matematični model, s katerim je mogoče oceniti spremembe velikosti in smeri kolčne sklepne sile ter moč kolčnih abduktorjev pri različnih položajih velikega trohantra glede na center kolčne glavice. V naši raziskavi smo poizkušali ugotoviti, ali uporaba matematičnega modela za določanje kolčne sklepne sile v položaju stoje na eni nogi ustrezno opiše klinične razmere v kolčnem sklepu po operacijskem posegu. V raziskavo smo vključili 71 bolnikov s povprečno starostjo 73 let, ki so bili na Kliničnem oddelku za travmatologijo KC v Ljubljani operirani zaradi medialnega zloma stegneničnega vratu v zadnjih desetih letih. Devetinštiridesetim bolnikom so vstavili dvosklepno delno endoprotezo in 22 bolnikom totalno endoprotezo. Bolnike smo ponovno pregledali v poprečju štiri leta po poškodbi. Ob pregledu smo naredili klinično oceno kolka in analizo rentgenskega posnetka cele medenice in obeh kolkov. S pomočjo računalniškega sistema za digitalizacijo rentgenskih posnetkov smo ocertili vrednosti premika velikega trohantra operiranega kolka glede na stanje pred poškodbo. Klinično oceno kolka smo naredili s pomočjo Harrisove ocenjevalne lestvice. Dobljeni rezultati nakazujejo povezavo med biomehanskim statusom kolka in klinično oceno kolka poHarrisu pri bolnikih z vgrajeno dvosklepno delno endoprotezo. Ocena kolka poHarrisu se z lateralnim premikom velikega trohantra veča, z medialnim pa manjša (r=0,25). Nismo ugotovili povezave med klinično oceno kolka po Harrisu in premikom velikega trohantra v navpični smeri. Izboljšali smo metodo za določanje geometrijskih parametrov okolčja tako, da smo natančno določili povečavo za vsakega bolnika.
Keywords: Biomehanika; Femoral neck fractures; Femur, vrat, zlomi; Hip prosthesis; Kolk; Biomechanics; Kolk, proteza; Hip; Radiography; stegnenica; zlomi; kolčni sklep; proteze