Teritorialna dehierarhizacija v nastajajoči "novi Evropi" - Mlinar, Zdravko (Teorija in praksa, 1993)
Fleksibilna in deteritorializirana transnacionalna omrežja, ki ne predstavljajo družbeno-prostorske celote, vse bolj prevzemajo funkcije klasičnih teritorialnih skupnosti. Pri tem se zmanjša pomen velikosti in hierarhičnega reda le-teh. Gre za preobrazbo od enotnosti, ki je znotraj posameznih enot in med njimi dosežena na podlagi dominacije (hierarhije), k enotnosti na podlagi sodelovanja in tekmovanja. Prihaja do sploščanja teritorialno-hierarhičnih struktur. Po eni strani se pomembne odločitve odmikajo v oddaljena središča, po drugi strani pa v skladu z splošno težnjo k mikro-makro konvergenci prihaja k zbliževanju vseh ravni odločanja. Vrsta empiričnih raziskav kaže na krepitev neposrednih vezi med lokalnimi ali regionalnimi oblastmi in sedežem Evropske skupnosti v Bruslju. Namesto alternativnih vlog posameznih ravni prihaja do kontinuiranega sodelovanja pa tudi do tekmovanja med njimi.
Keywords: Europe; Evropa; lokalne skupnosti; regije; sodelovanje; hierarhija; organizacija; organization; razvojna strategija