Avtor in umetniška ustvarjalnost - Talvet, Jüri (Primerjalna književnost, 2009)
Postmodernistični obrat v kulturnih študijah vse od 60-ih let dalje ni poskusil problematizirati avtoritete "moderne" tradicije kot domnevnega konstrukta renesančnih humanistov. Namesto tega je vzpostavil svoj lastni sistem, v katerem imajo interpret (ponovni bralec, konceptualizator), pa tudi (lingvistična) anonimnost in (kulturna) pluralnost osrednjo vlogo. Ob koncu prvega desetletja 21. stoletja sta se svežina in inovativnost postmodernističnega mišljenja izčrpala, pri čemer mislim na dejstvo, da se je njegov diskurz izkazal za močno tavtološkega, medtem ko je njegov predmet postal žrtev simplifikacij. Iskanje avtorja pri tem ni nobena izjema.
Keywords: Lotman, Jurij Mihajlovič, 1922-1993; literarna teorija; literary theory; semiotics; semiotika; avtor; avtorstvo; umetniška ustvarjalnost; estonska književnost