Gospodje Rogaški ter njihova vloga pri ustanovitvi studeniškega samostana - Bele, Martin (Časopis za zgodovino in narodopisje, 2025)
Prispevek obravnava plemiško rodbino Rogaških, katere člani so v 13. stoletju na današnjem slovenskem Štajerskem posedovali več gradov ter igrali znatno vlogo v štajerski lokalni politiki. Njihovi člani so poleg tega ustanovili ženski dominikanski samostan v Studenicah. Več članic rodbine je v omenjenem samostanu tudi našlo svoj dom. Ustanoviteljica samostana je bila Sofija Rogaška (†1277/1278). Z možem preživelih otrok očitno ni imela, tako da se je po njegovi smrti posvetila skrbi za njegov (in svoj) dušni blagor.
Keywords: Dominican nuns; dominikanke; gospodje Rogaški; Lords of Rogaška; Sofija Rogaška; Sophia of Rogaška; Studenice Convent; Studeniški samostan; Ženski meniški in verski redovi; Ženski samostani