Demokratično državljanstvo med mladimi - Banjac, Marinko (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2016)
V Sloveniji je v okviru državljanske vzgoje velik poudarek med drugim prav na spodbujanju aktivne participacije in učenju za demokratično življenje mladih. V članku avtor analizira znanje slovenskih osnovnošolcev devetega razreda o demokratičnem državljanstvu ter z njim povezanim zagotavljanjem človekovih pravic in temeljnih svoboščin v Sloveniji. Rezultati dosežkov učencev (n = 4252) pri izbranih vprašanjih, vključenih v nacionalno preverjanje znanja iz predmeta domovinska in državljanska kultura in etika, kažejo, da zgolj selektivno razumejo delovanje demokracije, medtem ko znanje glede (ustavnega) zagotavljanja pravic in temeljnih svoboščin posameznikov in (avtohtonih narodnih) skupnosti poseduje le skromen delež učencev
Keywords: Slovenia; Slovenija; democracy; demokracija; državljanstvo; človekove pravice in svoboščine; državljanska vzgoja; nacionalno preverjanje znanja