Standardi za zagotovitev varnosti spletnih storitev - Laznik, Jurij (Uporabna informatika (Ljubljana), 2004)
Spletne storitve so razmeroma nova tehnologija, ki naj bi največji razmah uporabe doživele v letu 2005. Tehnologija spletnih storitev deluje kot integrator nekompatibilnih informacijskih sistemov, saj za povezovanje le-teh ni več pomembna izbira računalniške arhitek-ture, operacijskega sistema in programskega jezika. Spletne storitve tako prinašajo v integracijo informacijskih sistemov šibko sklopljenost. Ravno tako kot tehnologija spletnih storitev so pomembni tudi varnostni standardi v spletnih storitvah. Ti so namreč zagotovilo za množično uporabo spletnih storitev. Tako kot se intenzivno razvijajo varnostni standardi, se pojavljajo tudi alternative varnostnim standardom, ki delujejo pod okriljem organizacije WS-I. Spletne storitve in varnostni standardi so že pred napovedmi dosegle kritično maso, kar jim daje prednost pred konkurenco na področju porazdeljenega računalništva.
Keywords: elektronsko poslovanje; informacijski sistemi; internet; spletne storitve; standardi