Kognitivne in duševne motnje pri osebah po COVID-19 - Čižman Štaba, Urša (Rehabilitacija (Ljubljana), 2021)
Kognitivni in duševni zapleti, povezani s koronavirusno boleznijo, so vse bolj prepoznani. V zadnjem času se v literaturi vedno pogosteje pojavlja izraz "možganska megla", pri čemer gre za sklop psiholoških simptomov, vedenjskih sprememb in kognitivnih motenj, ki jih doživljajo bolniki po preboleli okužbi s prizadetostjo osrednjega živčnega sistema. Glede na opisano postaja vse bolj jasno, da imajo klinični psihologi pomembno vlogo pri ocenjevanju, vodenju in zdravljenju preživelih bolnikov s COVID-19 znotraj interdisciplinarne oskrbe. Vendar bo to verjetno zahtevalo prilagojen pristop, ki lahko odstopa od običajnih vlog in postopkov, ki so jih klinični psihologi vajeni. V prispevku predstavljamo pregled literature o kognitivnih posledicah in duševnih motnjah po COVID-19 ter smernice za kliničnopsihološko obravnavo.
Keywords: clinical psychology; cognitive disorders; COVID-19; duševne motnje; klinična psihologija; kognitivne motnje; mental disorders; neuropsychology; nevropsihologija; rehabilitacija; rehabilitation; Rehabilitation Research