Izboljšanje dinamične karakteristike tlačno polnjenega motorja z uporabo električnih podpornih naprav - Katrašnik, Tomaž (Strojniški vestnik, 2004)
Za tlačno polnjene dizelske motorje je značilen daljsi čas, potreben za odziv na nenadno povečanje obremenitve, v primerjavi s sesalnimi motorji, kar je posledica načina izmenjave energije med motorjem in turbopolnilnikom. Odzivnost tlačno polnjenega motorja je, z uporabo dodatnih električnih virov energije, mogoče izboljšati z neposrednim dovajanjem energije na ročično gred motorja z integriranim zaganjalnikom-generatorjem, ki je pritrjen na vztrajnik motorja in deluje kot dodatni elektromotor, ali s posrednim dovajanjem energije z uporabo elektromotorja, pritrjenega na gred turbopolnilnika. Za analizo vpliva obeh konceptov je bila uporabljena doslej večkrat preverjena brezrazsežna simulacijska metoda modeliranja pojavov v motorju, ki omogoča hitro in razmeroma natančno ovrednotenje dinamičnih karakteristik motorja. Eksperimentalno določene karakteristike elektromotorjev smo uporabili kot vhodne podatke simulacije, kar, povezano z natančnostjo simulacije, zagotavlja verodostojnost prikazanih rezultatov. V prispevku je analizirana interakcija motorja z električnimi podpornimi sistemi in nakazane so zahteve, ki jih morajo izpolnjevati električni motorji za učinkovito izboljsanje dinamične karakteristike motorja. Predstavljeni so rezultati simulacij različnih režimov voznje vozila, ki nazorno prikazujejo značilnosti in razlike med obema zasnovama električne podpore.
Keywords: motorji dizelski; polnjenje tlačno; simuliranje numerično; karakteristike numerične; dizelski motorji; polnjenje; hlajenje