Formalni in vsebinski razlogi za zakonitost odpovedi pogodbe o zaposlitvi - Vukovič, Borut (Delavci in delodajalci, 2017)
V prispevku je prikazana novejša sodna praksa v zvezi z nekaterimi formalnimi in vsebinskimi pogoji za zakonitost odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Med formalnimi pogoji se tako posebej ukvarjam z obveznostjo delodajalca, da delavca seznani z očitanimi kršitvami in mu omogoči zagovor; rokom za odpoved ter obveznostjo delodajalca, da pred redno odpovedjo iz krivdnega razloga delavca pisno opozori na izpolnjevanje obveznosti in možnost odpovedi. V zvezi z vsebinskimi pogoji je poudarek na obrazložitvi dejanskega razloga odpovedi, obsegu sodne presoje poslovnega razloga za odpoved pogodbe o zaposlitvi ter presoji možnosti nadaljevanja delovnega razmerja do izteka odpovednega roka v primeru delodajalčeve izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi.
Keywords: odpoved; pogodba o zaposlitvi; pravna ureditev; pravno varstvo; prenehanje; zaposleni