Uporaba metode fotogrametričnih časovnih vrst za spremljanje sortiranih strukturnih tal v jamskem okolju - Zore, Marko (Geodetski vestnik, 2025)
V prispevku je predstavljen postopek opazovanja delcev na sortiranih strukturnih tleh v kraški jami. Zaradi ponavljajočega zmrzovanja in tajanja lahko pride do sortiranja drobnozrnatega sedimenta ter grušča, ki se razporedita v krožne vzorce. Te reliefne oblike so značilne za hladna okolja brez vegetacije, najdemo pa jih tudi v kraških jamah v Sloveniji. Sortirana strukturna tla so večkrat povezana s procesom krioturbacije, ki je slabo raziskan. Opazovanje premikov delcev na sortiranih strukturnih tleh lahko vodi do pomembnih spoznanj v povezavi s krioturbacijo. Namen članka je analiza primernosti uporabe fotogrametrično izdelanih gostih oblakov točk, ki so bili izdelani na podlagi grajenja strukture iz gibanja, za spremljanje premikov delcev na strukturnih tleh v jami Barka na Snežniški planoti. Na podlagi štirih konvergentnih fotografij sortiranih tal, ki smo jih posneli enkrat dnevno, smo za vsak dan izdelali gost oblak točk in izvedli a nalizo časovne vrste v obdobju od sredine decembra 2022 do sredine junija 2023. Z uporabljeno metodo smo z natančnostjo 2,3 milimetra uspešno zaznali vertikalne premike sedimenta, ki med ciklom zmrzovanja in odtajanja lahko znašajo nekaj centimetrov.
Keywords: Barka cave; cryoturbation; fotogrametrija; jama Barka; krioturbacija; morphological changes; photogrammetry; reliefne spremembe; Slovenia; Slovenija