Does pronunciation = phonetics? - Ashby, Patricia (ELOPE (Ljubljana), 2020)
Kratek odgovor na vprašanje iz naslova je: ne ravno, ne. Ta članek proučuje zmedo med fonetiko na eni strani in izgovarjavo na drugi. Ugotavlja, kaj pravzaprav je fonetika (njene akustične, artikulacijske in slušne komponente), in poskuša razbiti priljubljeni mit, da sta proučevanje ali poučevanje %(angleške) fonetike% in proučevanje ali poučevanje %(angleške) izgovorjave% ena in ista stvar % v prvem primeru gre za splošno fonetiko, v drugem pa za uporabno fonetiko. Članek obravnava 100 let razmišljanj o poučevanju angleške izgovorjave (od Daniela Jonesa do Geoffa Lindseyja) in proučuje prispevek fonetike na tem področju. Pri tem z vidika učiteljev in učencev ugotavlja, kakšno vlogo imata fonetična teorije in urjenja posluha pri usvajanju izgovarjave. Prispevek v zaključku povzema, kaj lahko fonetika danes ponudi učencu jezika.
Keywords: applied phonetics; ear-training; general phonetics; percepcijski pristop; perceptual approach; pronunciation training; splošna fonetika; uporabna fonetika; urjenje izgovarjave; urjenje posluha