Effects of impurities in Alloy 800 on the grain boundary diffusion and high temperature creep - Lindemann, Janine (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
Raziskali smo difuzijo, segregacije in lezenje, da bi ugotovili vpliv nečistoč na mikrostrukturo, lastnosti lezenja in samodifuzijo v različnih industrijskih Alloy 800 in v laboratorijsko izdelanih Alloy 800 z dodtakom P in S. Difuzija ?$^{59}Fe$? v osnovnem materialu in po mejah zrn v Alloy 800 je bila izmerjena z metodo radioaktivnih preiskav presekov, v temperaturnem področju od 800 do 1000°C. Za zlitino Alloy 800 H je aktivacijska energija difuzije ?$^{59}Fe$? po mejah zrn (209 ?$±$?17) kJ/mol. Uporaba Suzuouka aproksimacije je bila potrjena z autoradiogrami. Raztopljeni elementi, posebno P zvišajo aktivacijsko energijo difuzije Fe po mejah zrn s tem, da segregirajo na mejah zrn in zvišajo precipitacijo karbidov na mejah zrn. Isti material staran 100 ur na 800°C je bil uporabaljen za eksperimente lezenja pod konstantno obremenitvijo in pri konstantni temperaturi. Kemijska sestava jamic, nastalih pri lezenju in mej zrn je bila določena s Spektroskopijo na Augerjeve elektrone (AES). Pri zlitini 800 z 0,09 mas% P je bila izmerjena na mejah zrn obogativev s 14 at.% P. Nobene povezave med difuzijo in tvorbo jamic pri lezenju ni bilo mogoče najti. Dodatek P jasno poveča odpornost Zlitine 800 pri protilezenju; kar lahko razložimo s fosfidi v zrnih in s povečano precipitacijo ?$Cr_{23}C_6$? na mejah zrn med procesom lezenja.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: zlitine; jekla; mikrostruktura; difuzija; lezenje; segregacija