Paremiološke enote – variante, variacije in novi frazemia - Kržišnik, Erika (Slavistična revija, 2022)
Prispevek povzame razumevanje paremioloških enot v frazeologiji in predstavi vpliv teorije češkega jezikoslovca F. Čermáka v slovenskem prostoru. Prizadeva si odgovoriti na vprašanje, zakaj paremije sodijo v frazeologijo, in argumentira razliko med frazemskimi variantami in t. i. oblikami rabe oz. frazemskimi oblikami. Obstoj besednozveznih frazemov, ki nastajajo iz paremioloških enot, opazuje s sinhronega vidika, soobstajanje enih in drugih predstavlja skrajni točki, ki ju povezujejo vmesne strukturne variacije.
Keywords: forms of usage; frazemske oblike; frazeologija; idiom forms; oblike rabe; paremiologija; paroemiology; phraseology; Slovene; slovenščina