Faciesi, razvoj in interpretacija sedimentacijskega okolja uranonosnega Brebovniškega člena grödenske formacije na območju Žirovskega vrha - Skaberne, Dragomir (Geologija, 2002)
Zaradi znatnih koncentracij uranove rude je brebovniški člen najpomembnejši člen Grödenske formacije. Kamnine se glede na zrnatost, sedimentne teksture insestavo ločijo v konglomeratne, peščenjakove, muljevčeve in karbonatne faciese. Sestavljen je poenostavljeni profil celotnega Brebovniškega člena v skupni debelini skoraj 400 m. V njem sta ločena dva makrocikla.
Keywords: facije; grödenske formacije; perm; rudišča; sedimentacija; sedimentne kamnine; uran; Žirovski vrh