Curriculum as an instrument in developing leadership in modern school practice - Andersone, Rudite (Vodenje v vzgoji in izobraževanju, 2014)
Članek se ukvarja z enim od ciljev razvoja kurikula - z zagotavljanjem vodenja v poučevanju in učenju v razredu, na katerega vplivajo tako nove tehnologije, ki vstopajo v državno gospodarstvo in hkrati šolsko prakso, kot tudi spremembe v zaznavanju in načinu razmišljanja mlade generacije. Proučevani pogledi prihodnjih učiteljev kažejo, da izobraževalno vodenje za kvalitativno poučevanje in učenje upošteva nekatera načela: priznavanje izkušenj učečih se in njihovih učnih praks; pripravljanje učečih se za življenje v najširšem smislu; prepoznavanje neformalnega učenja skupaj s formalnim; spodbujanje neodvisnega in samostojnega učenja učečih se; ocenjevanje potreb učečih se glede na njihove učne dejavnosti in učne dosežke; načrtovanje dejavnosti in upravljanje pomoči za spodbujanje učenja.
Keywords: curriculum; education; kurikulum; leadership; modern school; new generations; ravnatelji; učitelji; vodenje