Evropeizacija ustavnosodne presoje prek Listine Evropske unije o temeljnih pravicah - Vatovec, Katarina (Dignitas (Ljubljana), 2019)
Listina Evropske unije o temeljnih pravicah s sodobnim naborom civilnih, političnih, socialnih in ekonomskih pravic je z uveljavitvijo Lizbonske pogodbe postala pravno zavezujoči vir temeljnih pravic v Evropski uniji ter s tem povezovalno in pospeševalno orodje, tudi za evropeizacijo, s pomočjo katerega se oblikuje, predvsem pa razvija evropski režim za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Prispevek se uvodoma dotakne vprašanja, kdaj pride do uporabe Listine Evropske unije o temeljnih pravicah v okviru presoje ustavnih sodišč, v nadaljevanju pa se osredotoči na uporabo Listine Evropske unije v ustavnosodni presoji in s pomočjo analize proučenih odločitev pojasni, kako je njen obstoj vplival na evropeizacijo presoje slovenskega Ustavnega sodišča.
Keywords: Listina Evropske unije o temeljnih pravicah; pravno varstvo; temeljne pravice; ustavno sodstvo; ustavnosodna presoja