Izboljšanje poslovnega komuniciranja na področju poslovodenja v šolstvu - Peterlin, Cvetka (Revija za univerzalno odličnost, 2013)
Raziskovalno vprašanje (RV) : Tema raziskovalnega področja je izboljšanje kakovosti poslovnega komuniciranja v šolstvu. Namen: Članek kaţe na prikaz postopka izboljšanja poslovneg a komuniciranja v javnem zavodu na področju šolstva z namenom zajeti področje poslovodenja. Ciljna praktičn a uporabna vrednost se navezuje na področje poslovnega komuniciranja znotraj in zunaj zavoda. Poudarek raziskave temelji na poslovodenju v povezavi s poslovno komunikacijo in vodenjem kakovosti s poudarkom na pripravi dokumentacije v skladu s Sistemom vode nja kakovosti ISO 9001:2008. Metoda: Preučevana naslovna tema bo izpeljana z metodo intervjuja. Rezultati: Vsi zaposleni na področju poslovodenja zavoda bodo o kazalnikih izboljšanja kakovosti pos lovnega komuniciranja v šolstvu pisno seznanjeni. Rezultati raziskovane teme se bodo najmanj enkrat letno ocenjevali. Ugotovitve kaţejo na pripravljenost sodelovanja zaposlenih za izboljšanje obstoječega stanja poslovnega komuniciranja. Organizacija : V zavodu se izvaja poslovno komuniciranje med vsemi zaposlenimi, ki sodelujejo pri izvajanju osnovne dejavnosti vzgoje in izobraţevanja znotraj zavoda in navzven. Zavedamo se, da je kakovost poslovnega komuniciranja osnova za medsebojno sporazumevanje tako v poslovnem svetu, delovnem okolju, doma in v tujini. Družba: P ovečanje zadovoljstva uporabnikov storitev, ki jih zavod izvaja na področju vzgoje in izobraţevanja, bo doseţeno z oblikovanjem takega poslovnega komuniciranja, kateremu bodo uporabniki storitev zaupali. Jasna poslovna komunikacija zavoda bo izraţena preko organizacijskega, pisnega, elektronskega, govornega in eksternega komuniciranja. S sistemom vodenja kakovosti bo opredeljena politika kakovosti . Originalnost: Izvirnost raziskave je osebna idejna zasnova . Omejitve /nadaljnje raziskovanje : Raziskava je omejena na pet intervjuvancev. Trenutno je izpeljana le na en em javn em zavod u . Za boljšo učinkovitost se po vrednotenju intervjuja izvede še anketa .
Keywords: dokumentacija; kakovost; komunikacijski proces; poslovno komuniciranje; school; sistem vodenja kakovost; šolstvo; zavodi