"S cugom do Bremna in z barko do Noviga Jorka" - Drnovšek, Marjan (Zgodovina za vse, 1994)
S pomočjo misijonarskih pisem in pisem izseljencev spoznamo nekaj spominskih opisov poti po kopnem do evropskih pristanišč Bremen, Le Havre, Rotterdam, Liverpool in nato z jadrnicami in parniki prek Atlantika do New Yorka v času do prve svetovne vojne.
Keywords: 19. st.; izseljenci; Slovenci; ZDA