Diplomacija s (kolektivnim) spominom - Kočan, Faris (Annales. Series historia et sociologia, 2020)
Članek se ukvarja z vlogo (kolektivnega) spomina pri izvajanju diplomacije države. Izhodiščna ideja članka je uokviriti razpravo o pomenu spomina kot kategorije par excellence, ki je bila do sedaj v diplomatskih študijah zapostavljena. Poleg določanja smeri in možnosti za nadaljnje teoretično osmišljanje umeščanja spomina v diplomatske študije članek tudi implicitno ugotavlja, da ima (kolektivni) spomin določen vpliv na diplomatsko udejstvovanje. Končno: članek ne daje končnih odgovorov na to, ali je spomin pomembna ali nepomembna kategorija pri diplomatskem udejstvovanju in njegovi analizi. Daje pa napotila, ki bi jih morali preučevalci diplomatskih odnosov upoštevati pri razvijanju različnih spektrov znotraj diplomatskih študij.
Keywords: Diplomacija; Diplomacy; Diplomatic relations; Diplomatski odnosi; Kolektivni spomin; Memory; Social memory; Spomin