Odrski govor - slušnozaznavna in računalniška fonetična analiza uprizoritev Cankarjevih Hlapcev - Žavbi, Nina (Slavistična revija, 2019)
V prispevku poskušam predstaviti novo strategijo raziskovanja odrskega govora, ki temelji na točno določenem zaporedju korakov. Strategija je nastala na podlagi obsežne raziskave odrskega govora na prelomnih uprizoritvah Cankarjevih Hlapcev v obdobju zadnjih 50 let in skuša odrski govor raziskovati objektivno (s kombiniranjem slušnozaznavne in računalniške fonetične analize), interdisciplinarno (ob fonetični vključevati tudi gledališko vedo, sociologijo itd.) in upoštevajoč vpetost odrskega govora v režijski koncept ter usklajeno z ostalimi uprizoritvenimi dejavniki (scena, mizanscena, kostumi, glasba, gib itd.).
Keywords: Cankar, Ivan; fonetična analiza; fonetični program Praat; odrski govor; phonetic analysis; phonetic program Praat; prosodic features; prozodična sredstva; stage speech