Pomenska polja nemških izposojenk v slovenščini - Šekli, Matej (Jezikoslovni zapiski, 2015)
V prispevku so slovensko-nemški jezikovni stiki postavljeni v širši kontekst slovansko-germanskih jezikovnih stikov in so prikazana pomenska polja nemških izposojenk v slovenščini. Na osnovi glasovnih značilnosti slednjih so določeni geolekt (zemljepisna različica) in sociolekt (družbena različica) ter njun hronolekt (časovna različica) nemščine, iz katerega je bila posamezna beseda prevzeta v slovenščino. Glasoslovna in pomenoslovna analiza nemških izposojenk v slovenščini je osnova za določitev področij človeške kulture, na katerih je nemška kultura v različnih zgodovinskih obdobjih vplivala na slovensko kulturo.
Keywords: Bavarian High German; bavarska visoka nemščina; chronolect; fonetika; geolect; geolekt; German; German language; jeziki v stiku; južnobavarska visoka nemščina; kronolekt; language contact; nadomestno glasoslovje; nemščina; phonetics; semantics; semantika; Slovene; Slovenian language; slovenščina; sociolect; sociolekt; Southern Bavarian High German; stično jezikoslovje; substitutional phonology