Vpliv nastanka Gospodarske in denarne unije na trgovinske tokove - Aristovnik, Aleksander (Naše gospodarstvo, 2009)
Glavni namen članka je predstaviti temeljne ugotovitve dosedanjih raziskav na področju vpliva uvedbe evra na trgovino držav Gospodarske in denarne unije (GDU). Pretekle študije pokažejo, da se je trgovina med članicami GDU zaradi uporabe skupne valute v povprečju povečala za 10-15 %, poleg tega pa so države GDU povečale svoje trgovanje tudi z nečlanicami. Trgovinske koristi vstopa novih držav članic EU v GDU tako ne bodo enake koristim prvotne formacije GDU v devetdesetih letih. To ugotovitev smo empirično preverili na primeru Slovenije.
Keywords: euro; monetarne unije; European Union; Evropska unija; Slovenia; Slovenija; zunanja trgovina; mednarodna trgovina