"Meine Zumutung, Hilfe mit der Feder zu leisten, hat mir viel Freude gemacht" - Matjašič Friš, Mateja (Studia Historica Slovenica, 2016)
Prispevek na podlagi ohranjene korespondence predstavlja prijateljski odnos med nemškim pisateljem Arthurjem Achleitnerjem in Pavlom Turnerjem, doktorjem prava, vzgojiteljem, publicistom in mecenom, ki se je po upokojitvi leta 1903 za stalno naselil v Mariboru. Achleitner in Turner sta se spoznala najkasneje v začetku pomladi leta 1911, najverjetneje pa že jeseni 1910, ko je Achleitner obiskal "slovensko Pohorje" z namenom, da zbere gradivo za roman, ki ga je pripravljal. Turner je na tajnega dvornega svetnika Achleitnerja, ki je bil prav tako zelo razgledan in svetovljanski, saj se je gibal med kronanimi glavami na številnih evropskih dvorih, napravil velik vtis. O njunem spoštljivem prijateljskem odnosu priča 15 ohranjenih Achleitnerjevih pisem, ki jih je pisal Turnerju v letih 1913 do 1921.
Keywords: biografije; pisma