Nastanek in razvoj prekmurskega knjižnega jezika - Jesenšek, Marko (Slavistična revija, 2005)
Članek predstavlja panonskoslovanski jezikovni prostor, v katerem je slovansko bogoslužje Cirila in Metoda omogočilo razvoj zahodnih južnoslovanskih različic: kajkavščine, prekmurščine in vzhodne štajerščine. Gre za prikaz razvoja prekmurskega (knjižnega) jezika, in sicer desetih mejnikov v zgodovini, ki so odločilno vplivali na njegov nastanek, mu določili prostorske okvire, razmah in povzročili zaton v 20. stoletju.
Keywords: južnoslovanski jeziki; knjižni jezik; Prekmurje; prekmurski knjižni jezik; Slovene; slovenščina; South Slavic languages; standard language; zgodovinski pregledi