"The slow pale chaos drift west" - Temiz, Ayşe D. (Primerjalna književnost, 2014)
V analizi fragmentacije narativnega časa v povojni kinematografiji se Deleuze navezuje na koncepta virtualnega časa pri Bergsonu in Leibnizu: "čisto preteklost" in "nesomožne svetove". To razmišljanje raziskujem preko navezave na Leibnitzovo perceptivno shemo v monadah, ki ne zajema zunanjih objektov, temveč se v naporu, da bi razločila odnose, ki konstituirajo svet-spomin, osredinja zgolj nase. Zadnji del eseja izvaja zaključke monadske percepcije za post-apokaliptični svet dela Cormaca McCarthyja Border Trilogy, ki sooča tavajoče osirotele posameznike z nezmožnostjo samo-orientacije.
Keywords: Deleuze, Gilles, 1925-1995; McCarthy, Cormac, 1933-; književnost in film; naratologija; narratology; pripovedni čas; virtualni čas; preteklost; nesomožni svetovi; monada; American literature; ameriška književnost