Fleksibilne ali prekerne oblike zaposlitve - Kresal, Barbara (Delavci in delodajalci, 2011)
Prispevek obravnava t.i. fleksibilne oblike zaposlitve, ki delavce postavljajo v bolj negotov, prekeren položaj, s slabšimi delovnimi in socialnimi razmerami. Gre za problem segmentacije trga dela, ki ustvarja razlikovanje med t.i. vključenimi in izključenimi delavci. Poudarek obravnave je zlasti na ureditvi pogodbe o zaposlitvi za določen čas v veljavni delovni zakonodaji. Dani so predlogi za izboljšanje obstoječe ureditve.
Keywords: delovna razmerja; delovno pravo; diskriminacija; fleksibilne oblike zaposlitve; pogodba o zaposlitvi; prekerno delo; prožna varnost; socialna varnost; zaposlovanje