Taisho period divination as Tsuneko Kondo Kawase's personal item - Hrvatin, Klara (Poligrafi, 2024)
V članku je obravnavan divinatorični dokument iz obdobja Taisho (1912–26), osebni predmet Tsuneko Kondo, ki je ohranjen v arhivu njene zbirke dokumentov v Slovenskem etnografskem muzeju. Gre za eno od vedeževalskih napovedi ? napi-sano z roko in v kaligrafski pisavi ? na podlagi Takashimove razlage Knjige premen, pomembnega besedila, ki temelji na Knjigi premen (kit. Yijing). Posebnosti tega dokumenta, ki ga je Tsuneko Kondo Kawase hranila do svoje smrti, so njegova oblika, kaligrafska pisava in rdeči žigi. Avtorica v članku preučuje zapis in prevod napovedi, obliko in datacijo dokumenta ter njegovo povezavo s Tsunekinimi ži-vljenjskimi odločitvami. Pri tem poskuša odgovoriti na vprašanja, kdaj je Tsuneko pridobila ta dokument in ali je kako vplival na njene najpomembnejše življenjske odločitve, zlasti pred njenim potovanjem v Evropo, med zadnjim obiskom Japon-ske ali pred poroko z Ivanom Skuškom.
Keywords: divination; Slovene Ethnographic Museum; Slovenski etnografski muzej; vedeževanje; Yijing