Osnove liofilizacije - Povh, Bojan (Vakuumist, 1998)
Liofilizacija je postopek, s katerim odstranimo vodo iz bioloških in organskihsnovi, ki bi jih s segrevanjem počkodovali, hkrati pa ohranimo njihovo strukturo in sestavo. Postopek je počasen in porabi 3-krat več energije kot konvencionalno sušenje, zato ga uporabljamo le za občutljive in drage produkte. V prispevku podajam splošen pregled fizikalnih in tehničnih osnov liofilizacije.
Keywords: difuzijske opreacije; liofilizacija; zamrzovanje; sušenje