Dve idejni strukturi v slovenski krajši pripovedi po letu 1980 - Štuhec, Miran (Slavistična revija, 2001)
Analiza krajših pripovednih besedil, nastalih po letu 1980, je opozorila na obstoj dveh idejnih struktur. Prva, močnejša opozarja na to, da je subjekt nemočen, ponižan in izčrpan, druga, šibkejša pa nasprotno gradi perspektivo in življenjsko priložnost. Za utemljitve navedenega sem izbral zbirke Biografija brezimenih, Menjava kože in Zakon želje Andreja Blatnika, Prikazen iz Rovenske in Pogled angela Draga Jančarja, Molčanja Rudija Šelige, Olive in sol Marjana Tomšiča ter Kratki časi, Trst iz žabje perspektive Marka Kravosa. Tu navedeno dokazujejo s tem, da posamezne osebe umeščajo v dve različni, celo nasprotni življenjski praksi.
Keywords: Blatnik, Andrej, 1963-; idejna struktura; Jančar, Drago, 1948-; kratka proza; Kravos, Marko, 1943-; literarne študije; novel; povest; powest; roman; Slovene literature; slovenska književnost; Šeligo, Rudi, 1935-; Tomšič, Marjan, 1939-