Poskusno delo - Novak, Janez (Delavci in delodajalci, 2010)
Zakon o delovnih razmerjih po noveli ZDR-A poskusno delo ureja v 125. členu, ki določa, da se lahko delavec in delodajalec o njem dogovorita v pogodbi o zaposlitvi. To lahko traja največ šest mesecev in se lahko podaljša v primeru začasne odsotnosti z dela. Med poskusnim delom lahko delavec odpove pogodbo o zaposlitvi s sedemdnevnim odpovednim rokom; če delodajalec ob poteku poskusnega dela ugotovi, da delavec tega ni opravil uspešno, pa lahko delavcu izredno odpove pogodbo o zaposlitvi. Med poskusnim delom delodajalec delavcu ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi, razen če so podani pogoji za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi ali zaradi postopka prenehanja delodajalca ali zaradi prisilne poravnave.
Keywords: delovna razmerja; Evropska unija; odpoved; pogodba o zaposlitvi; pravna ureditev; prenehanje; primerjalno pravo