Pohištvo solkanskih mizarjev v času med obema vojnama - Kozinc, Darinka (Les (Ljubljana), 2001)
V obdobju med vojnama so v Solkanu skoraj v vsaki hiši izdelovali pohištvo. Tradicije skoraj ni več, znanja tudi ne. Čas med obema vojnama je bil zadnji vzpon solkanskih mizarjev, ko so na različnih sejmih (Milan, Rim) dosegali zlata, srebrna in bronasta odličja za svoje izdelke. Bili so del Evrope in so njihove izdelovalce pohištva v marsičem prekašali.
Keywords: mizarstvo; pohištvo; Solkan; 1918-1941