Razvoj prostorske zakonodaje - Fikfak, Alenka (Urbani izziv, 2003)
V članku je kratko predstavljena zakonodaja z vidika urejanja naselij in graditve objektov, pri čemer je izhodišče raziskovanja na odnosu prostorskih razvojnih dejavnikov s formalnopravnimi normami in merili. V trenutku, ko so dejavniki že splošno veljavni, se zaradi narave pojma ali predmeta že pojavljanjegova nova oblika. Urejanje prostora je glede na zakonsko osnovo prej omejitev kot proces v razvoju, vendar je v preteklosti utrdila določene norme in pravila, ki so se opirale na prepoznavanje kakovosti prav teh dejavnikov. Na teh dejstvih bodo temeljila izhodišča za oblikovanje normativnih inštrumentov tudi v prihodnosti, a bodo morali biti fleksibilno nastavljeni in časovno hitreje spremenljivi. To je osnova tudi novega zakona ourejanju prostora, izvajanje v smislu bogatenja prostora pa bo preveril čas.
Keywords: naselja; pravna ureditev; prostorski razvoj; prostorsko planiranje; prostorsko urejanje; Slovenia; Slovenija; spatial planning; urejanje prostora; zgodovinski pregledi