Zbirke alg patra Pija Titiusa Vendela (1801-1884) in druge herbarijske zbike alg v Prirodoslovnem muzeju Slovenije - Battelli, Claudio (Scopolia, 2016)
V prispevku opisujeva življenje in delo patra Pija Titiusa Vendela (1801-1884) na področju algologije ter njegove stike s pomembnimi osebnostmi v tistem času. Zbirke patra Titiusa iz druge polovice 19. stoletja danes hranijo različne ustanove. V članku predstavljava 9 njegovih zbirk, podrobneje pa obravnavava zbirki, ki sta shranjeni v herbariju Prirodoslovnega muzeja Slovenije (LJM). Zbirki sta prišli na Gimnazijo Novo mesto leta 1859 in 1869, leta 1952 je skrb zanje uradno prevzel Prirodoslovni muzej Slovenije. V prispevku predstavljava tudi alge iz zbirke Flora Germanica exsiccata Cryptogamia (iz prve polovice 19. stoletja) in alge iz študijske zbirke dr. Angele Piskernik (iz leta 1912) ter omenjava druge zbirke alg v LJM. Kjer je bilo mogoče, sva alge ponovno določila, imena pa uskladila z današnjo nomenklaturo.
Keywords: algae; alge; botanika; botany; herbarium collections; Minoritski samostan sv. Frančiška v Piranu; Monastery of St. Francis in Piran; Pij Titius Vendel; Pius Titius, pater, 1801-1884; Prirodoslovni muzej Slovenije; Rhododendron-Park Bremen; Slovenia; Slovenian Museum of Natural History; Slovenija; zbirke