Zaposlovanje in pogodba o zaposlitvi javnih uslužbencev z vidika pogodbenosti uslužbenskih razmerij - Korpič-Horvat, Etelka (Delavci in delodajalci, 2020)
Avtorica v prispevku obravnava javni natečaj, izbirni postopek, sklepanje in vsebine pogodbe o zaposlitvi, ki po ZJU velja za uradnike z vidika pogodbenosti uslužbenskih razmerij. V Sloveniji velja, da tudi uradniki sklepajo pogodbo o zaposlitvi, kar lahko pomembno prispeva k večjemu približevanju ali poenotenju delovnih in uslužbenskih razmerij, ki je določeno kot cilj Strategije razvoja javne uprave v obdobju 2015-2020. Ugotavlja, da so uslužbenska razmerja zaradi varstva javnega uslužbenca kot šibkejše stranke in zaradi varstva javnega interesa, strogo vezana na predpise in kolektivne pogodbe, kar zelo omejuje predstojnike pri določanju pravic in obveznosti javnim uslužbencem. Predstojniki postajajo izvrševalci norm, ne pa upravljalci zaposlenih s pooblastili za organiziranje uspešnega poslovanja v javnem sektorju.
Keywords: civil servants; delavci; employment contract; javni interes; javni natečaj; javni sektor; official; pogodba o zaposlitvi; public competition; public interest; public sector; uradniki; workers