Lignin smrekovega lesa - Tišler, Vesna (Les (Ljubljana), 1999)
Smrekov lignin je zapleten naravni klobčičasti polimer, ki še do danes ni v celoti raziskan. Temu je vzrok velika heterogenost, ki izhaja iz starosti drevesa, rastnih pogojev, mesta odvzema vzorca, letnega časa, načina izoliranja, itd. Smrekov lignin je z esterskimi, eterskimi in glikozidnimi vezmi vezan predvsem na lesne polioze, zato je popolna izolacija lignina iz lesa ovirana oziroma, praktično onemogočena. Ena izmed možnosti proučevanja lignina je tudi proučevanje biosinteze lignina, ki omogoča dodatno razumevanje strukture lignina, kar je pri drugih destruktivnih metodah oteženo
Keywords: lignin; lastnosti; zgradba