Prelom za prizadeto lokalno prebivalstvo - Nećak, Dušan (Studia Historica Slovenica, 2018)
Ob koncu prve svetovne vojne je sredi zime, 29. januarja 1917, Brežice z okolico prizadejal hud potres, eden najhujših v sodobni slovenski zgodovini. Članek, ki je napisan izključno na osnovi primarnih arhivskih virov, govori o trpljenju lokalnega prebivalstva ob tej naravni nesreči, o težavnem poteku sanacije prizadetega področja, zbiranju sredstev za prizadeto prebivalstvo in o odnosu lokalnih, deželnih in državnih oblasti, vključno s habsburško dinastijo, do reševanja nastalega položaja. Posebej se osredotoča na vlogo in pomen vojaških oblasti (npr. 5. armade ali nadomestnega bataljona 87. pehotnega polka), ki so bile v vojnem času pravzaprav edine pristojne za pomoč prizadetemu prebivalstvu. Hkrati je v članku osvetljeno tudi terensko delo takrat najpomembnejšega seizmologa v monarhiji prof. dr. Aleksandra Tornquista ter problematika obnavljanja popolnoma porušenega frančiškanskega samostana v Brežicah.
Keywords: 1917; Brežice; naravne nesreče; popotresna obnova; potresi; Slovenija; zgodovina