Pattern and mobility in the prehistoric settlements of the Edirne region, Eastern Thrace - Erdogu, Burçin (Documenta Praehistorica, 1999)
V članku predstavljamo prazgodovinske vzorce naselitve in mobilnost prebivalstva v regiji Edirne, ki leži na severozahodnem delu Vzhodne Trakije. Na podlagi terenskih pregledov regije v letih 1995 in 1996 smo predlagali dva modela poselitvene mobilnsoti od eneolitika do bronaste dobe. Imenovali smo ju model "ekstenzivne mobilnosti" in model "omejene mobilnosti". V članku oba modela razložimo v kontekstu reginalne mobilnosti in njene vezanosti na krajinske značilnosti. Analiziramo vprašanje sedentizma v jugovzhodni Evropi. Čeprav predstavljeni rezultati niso dokončni, lahko slu\ijo kot osnova za bodoče intenzivnejše terenkse preglede v drugih delih Vzhodne Trakije. Šele ko bomo rezultate povezali z geomorfološkimi raziskavami, bo mogoče rekonstruirati poselitvene vzorce in bolje razumeti mobilnost prazgodovinksega prebivalstva v Vzhodni Trakiji.
Keywords: eneolitic; Thrace; Trakija; neolitik; zgodnja bronasta doba; archaeology; arheologija; arheološke najdbe; prazgodovinske naselbine