Leto 1945 in prikrita grobišča - Ferenc, Mitja (Studia Historica Slovenica, 2017)
V Sloveniji so po koncu 2. svetovne vojne pripadniki vojske in politične policije novih jugoslovanskih komunističnih oblasti pomorili več deset tisoč vojnih ujetnikov in civilistov - nasprotnikov partizanskega gibanja in revolucije. Članek prikazuje navodila, s katerimi je bila pomorjenim odvzeta tudi pravica do groba in so bili več desetletij izbrisani iz javnega spomina. Za ta grobišča se je uveljavil izraz prikrita grobišča. Po demokratičnih spremembah (1990) jih je bilo popisanih več sto, ki pa so se šele leta 2006 začela načrtno raziskovati. Ko so po odkritju množičnega grobišča v Hudi Jami leta 2009 izvršne oblasti skoraj povsem zaustavile njihovo raziskovanje, so se pokazale vse slabosti obstoječega Zakona o vojnih grobiščih iz leta 2003. Novo sprejeti zakon o prikritih grobiščih in pokopu žrtev iz leta 2015 je omogočil nadaljevanje prekopov, raziskav in urejanj zamolčanih grobišč.
Keywords: grobišča; NOB; povojni poboji; pravna ureditev; revolucije; Slovenija; vojni zločini; zgodovina