Primerjalni elementi pristopa k zakonodaji o knjižnicah - Pivec, Franci (Knjižnica, 1998)
Potreben je temeljit razmislek o položaju in ureditvi knjižničarstva, predvsem glede na izzive, ki jih predstavlja informacijska družba. Primerjalni pregled knjižnične zakonodaje navaja k previdnosti, stopnja tveganja zmote pa je odvisna od sposobnosti razumevanja realnih razmer v razvoju knjižničarstva. Odločilna je povezanost z nacionalno in globalno informacijsko strategijo, ki zasluži najmanj toliko pozornosti kot zakonodaja. Zakon o knjižnicah ni neobhoden, lahko pa se nanaša na ureditev sistema vseh knjižnic (nacionalna knjižnična služba) ali pa zgolj na ureditev javnih knjižnic. V vsakem primeru pa je nepogrešljiva jasna razvojna vizija slovenskega knjižničarstva.
Keywords: Knjižničarstvo; Zakonodaja; Slovenia; Slovenija