Biblical hermeneutics and the word about the ineffable - Dentz, René (Phainomena (Ljubljana), 2023)
Spoprijem Paula Ricoeurja z biblično hermenevtiko in njegova kritika eksistencialne hermenevtike pri Rudolfu Bultmannu osvetljujeta kompleksno razmerje med govorico, pomenom in religioznim izkustvom. Po Ricoeurjevem mnenju je potrebno razlikovati med dvema ravnema razumevanja: idealno plastjo teksta in plastjo opomenjanja, ki predstavlja trenutek, ko se pomen znova utelesi za bralca in učinkuje v eksistenci. Semantični moment je predhoden tako objektivnemu kot eksistencialnemu razumevanju in tudi delovanju. Eksegeza potemtakem vključuje dva momenta razumevanja. Če tekst nima objektivnega pomena, ne pove ničesar, toda brez eksistencialne prisvojitve je Beseda mrtva
Keywords: Bible; Biblija; hermeneutics; hermenevtika; ineffable; neizgovorljivo; razodetje; revelation; sacred; sveto