Naprševalne ionsko-getrske črpalke - Pregelj, Andrej (Vakuumist, 1996)
Ionsko-getrske (IG) črpalke so najpogosteje uporabljane črpalke za ustvarjanje ultravisokega vakuuma (UVV). So zelo čiste, črpajo lahko različne pline, ne povzročajo vibracij, omogočajo odčitavanje tlaka in v dolgi delovni dobi skoraj ne potrebujejo vzdrževanja. Ob priliki razvoja domače IG črpalke in Penning merilnika jih želimo pobliže predstaviti; prispevek obravnava princip delovanja, različne izvedbe, sposobnosti za črpanje različnih plinov in zahtevnost izdelavne tehnologije.
Keywords: vakuumske črpalke; črpalke; vakuumska tehnika