Optimization of SAE formula rear wing - Iljaž, Jurij (Strojniški vestnik, 2016)
Formula SAE je mednarodno tekmovanje s ciljem zasnove in izdelave dirkalnika ter udeležbe na različnih mednarodnih tekmovanjih po celem svetu, in sicer v različnih disciplinah, od statičnih do dinamičnih. Zaradi varnosti je hitrost vozila oziroma dirkalnika omejena na relativno nizko povprečno hitrost, in sicer z oblikovano zaprto progo. Tako je izziv med posameznimi ekipami za najboljša mesta toliko večji. Ravno zaradi te omejitve je izziv tudi oblikovati primerno aerodinamiko, ki je sestavljena iz sprednjega in zadnjega krila ter oblikovanega dna z zadnjim difuzorjem, saj je cilj oblikovati aerodinamični paket na način zagotavljanja maksimalne potisne sile, kar vodi v hitrejšo vožnjo skozi ovinek in posledično hitrejši krog na tekmi.
Keywords: aerodinamika vozil; optimizacija; potisne sile; računska dinamika tekočin; RANS simulacije; zadnje krilo