Working in public administration during nonwork time during the COVID-19 pandemic - Mar, Špela (Central European Public Administration Review, 2021)
Z izbruhom covida-19 je bila marca 2020 razglašena pandemija in države so uvedle različne ukrepe za njeno premagovanje. Posledično so zaposleni intenzivneje delali od doma s pomočjo informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT), kar je pomembno vplivalo na način dela, dolžino delovnika in čas, namenjen počitku. Namen tega članka je ugotoviti, ali so v obdobju pandemije javni uslužbenci v slovenski javni upravi delali izven rednega delovnega časa. To je prva tovrstna raziskava v slovenski javni upravi. Uporabljena sta bila kvantitativna metoda in spletni vprašalnik, izveden februarja 2021, s katerim so bili pridobljeni podatki 1676 zaposlenih v javni upravi. Rezultati raziskave kažejo, da je v času pandemije 80 odstotkov anketirancev opravljalo svoje delo izven rednega delovnega časa. Javni uslužbenci so precej pogosto delali pozno popoldne, torej po koncu delovnika, pa tudi ob koncih tedna. Zanimivo je tudi dejstvo, da je približno 10 odstotkov javnih uslužbencev delalo celo v času letnega dopusta in bolniškega staleža. Rezultati raziskave prispevajo k teoretičnemu in praktičnemu znanju o delovni dejavnosti izven rednega delovnega časa.
Keywords: Covid-19; delo izven rednega delovnega časa; delo od doma; informacijska in komunikacijska tehnologija (IKT); information and communication technology (ICT); javna uprava; javni uslužbenci; public administration; public employees; work during nonwork time; work from home