High-intensity interval exercise enhances vascular function to a greater extent than moderate-intensity continuous aerobic exercise - Paravlić, Armin (Annales kinesiologiae (Koper), 2025)
V tej študiji primera so bili primerjani akutni učinki visokointenzivnega interval-nega treninga (HIIT) in zmerno intenzivnega kontinuiranega treninga (MICT) na žilno in mikrožilno funkcijo pri zdravem moškem udeležencu (starost: 34 let, indeks teles-ne mase: 25,82 kg/m2). Ocenjeni so bili ključni žilni parametri, vključno z indeksom augmentacije (AIx), karotidno-femoralno in brahialno hitrostjo pulznega vala (cfPWV, baPWV), upočasnitvijo pretoka po ishemičnemu stimulusu (FMS%) in naklonom okre-vanja indeksa nasičenosti tkiva (TSI). HIIT je povzročil večje zmanjšanje baPWV (po-vprečna razlika MD: 0,9 m/s) in večje povečanje FMS% (MD: 8 %) v primerjavi z MICT, kar kaže na ugodnejše spremembe periferne arterijske togosti in endotelijske funkcije. Poleg tega je bil po HIIT izrazitejši reoksigenacijski naklon TSI, kar nakazuje izboljšano mikrožilno okrevanje. Zanimivo je, da se je AIx po MICT povečal (MD glede na začetno vrednost: 11 %), po HIIT pa se je rahlo zmanjšal (MD glede na začetno vrednost: -5 %). Ti izsledki nakazujejo, da ima intenzivnost vadbe ključno vlogo pri določanju žilnih prilagoditev, pri čemer HIIT izkazuje boljše akutne koristi.
Keywords: endotelijska funkcija; endotelijska togost; endothelial function; endothelial stiffness; HIIT; hitrost pulznega vala; Kardiovaskularne bolezni; MICT; pulse-wave velocity; Šport