Razpoka anevrizme abdominalne aorte v spodnjo veno kavo - Brecelj, Aleš (Medicinski razgledi, 1998)
Razpoka anevrizme abdominalne aorte je pri starejših moških z neurejeno arterijsko hipertenzijo v zadnjem času pogost pojav, ki se lahko tragično konča. Začetni znaki, kot so bolečine v trebuhu in križu, so neznačilni in predstavljajo diagnostični problem predvsem pri bolnikih, ki anevrizme še nimajo ugotovljene. Opisan je primer bolnika, pri katerem je prišlo do razpokeanevrizme abdominalne aorte z obsežnim retro in paraaortnim hematomom ter do redkega zapleta, fistule v spodnjo veno kavo, ki je bila ugotovljena z aortografijo. Bolnik je bil v hemoragičnem šoku urgentno operiran, po šestnajst dnevnem zdravljenju na oddelku pa odpuščen domov.
Keywords: Aortic aneurysm, abdominal; ožilje; Complications; aorta; Aortic rupture; anevrizma; Diagnosis; zdravljenje; Therapy; Arteriovenous fistula; Vena cava, inferior; Aged; Hypertension