Three-dimensional characterization of concrete's abrasion resistance using laser profilometry - Kozjek, Dominik (Strojniški vestnik, 2015)
Ena izmed metod karakterizacije odpornosti betonov na abrazijo je metoda ASTM C1138. Pri njej z vrtinčenjem vode in jeklenih kroglic simuliramo interakcijo med betonom in delci, ki jih nosi vodni tok. Rezultat preizkusa je povprečna obrabna globina. Metoda je uspešna pri manj odpornih betonih, medtem ko se pri betonih visoke kvalitete, kjer so obrabne globine majhne, rezultati pogosto nahajajo znotraj merilne negotovosti merjenja obrabe. Zato je kaže potreba po izboljšani natančnosti, ki jo je možno doseči z laserskim tridimenzionalnim merjenjem obrabljene površine. Poleg tega z izmero reliefa obrabljene površine tudi bolje razumemo fizikalne procese ob interakciji jeklenih kroglic s površino betona, gibanja jeklenih kroglic in sam proces abrazije.
Keywords: abrazijska odpornost; beton; laserska profilometrija; laserska triangulacija; obraba površine betonov; tridimenzionalno merjenje