Trajnostni razvoj v Sloveniji - Kunčič, Aljaž (Teorija in praksa, 2024)
Namen članka je predstavitev centralnosti koncepta trajnostnega razvoja v Sloveniji in svetu ter ocena stanja trajnostnega razvoja v Sloveniji s pomočjo različnih poročil in orodij, predvsem prek dinamike in dosežkov pri ciljih trajnostnega razvoja (CTR). Članek prikaže tudi simulacije potencialnega napredka pri različnih CTR in predlaga način za identifikacijo politik pospeševanja trajnostnega razvoja, z uporabo katerih bi se lahko Slovenija uvrščala v sam vrh svetovnih držav v trajnostnem razvoju. Hkrati avtor utemelji, da je pri vseh snovanjih politik pospeševanja ciljev trajnostnega razvoja še posebej pomembno, da upoštevamo posebne interese in potrebe najbolj ranljivih skupin ter prikaže način njihove identifikacije
Keywords: cilji trajnostnega razvoja; človekove pravice; human development index; human rights; indeks človekovega razvoja; milenijski razvojni cilji; millennium development goals; Organizacija združenih narodov; ranljive skupine; sustainable development; sustainable development goals; Trajnostni razvoj; United Nations; vulnerable groups